L’Auditori de Girona ha acollit aquest dimarts la gala de lliurament dels XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que ha comptat amb representants del món periodístic, institucional i cultural de les comarques gironines. Marc Giró ha estat l’encarregat de conduir l’acte, que s’ha pogut veure en directe per Televisió de Girona.
Els guanyadors han estat els següents:
Millor iniciativa de comunicació institucional
El guanyador d’aquesta categoria ha estat Tino Soriano per Quaranta aniversari de l’escola Palau de Girona, del Centre d’Educació Especial Palau, una proposta que combina un molt bon treball escrit amb imatges, i que té el valor afegit de visualitzar el col·lectiu de les persones amb trastorn neuromotor.
Àlex Boix, Carlus Gay i Carolina Treviño han quedat finalistes amb Desperts. De l’angoixa a l’esperança. Memòries de la covid-19, de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró.
Millor treball en ràdio (Premi Miquel Diumé)
El guanyador ha estat el Col·lectiu Cultural Ràdio Platja d’Aro per Desperts, considerat pel jurat un molt bon retrat de la pandèmia, molt ric en testimonis i un exemple de vocació de servei d’una institució.
Han quedat finalistes Anna Salvadó, Maria Alsina i Miquel Curanta per El crim del casal de Palafrugell, de Ràdio Capital de l’Empordà; i Daniel Mateu, Francesc Rabasco, Gemma Masó, Josep Lluís Vidal, Laura Llunell, Montserrat Rico i Núria Bahí, per Focs de Blanes, amb audiodescripció, de Ràdio Marina.
Millor treball en televisió
En aquest apartat, el guanyador ha estat Joan Roura i Fernández per Llibreria Geli, epíleg, emès a Televisió de Girona, un programa que, alhora que mostra el tancament d’una llibreria, reflexiona sobre la pèrdua de comerços amb tradició i sobre el canvi de model de consum.
Carles Couso Macaya, amb A l’ombra del Paradís, emès per Televisió de Tossa, ha quedat finalista.
Millor informació digital
En aquesta categoria, el jurat ha atorgat el premi ex aequo a Albert Isern, Àlex Luna, Andrea López, Arnau Madrià, Jordi Mariscot i Sergi Garcia, per Canvi de joc, per la innovació en els nous formats a l’hora de comunicar; i a Gemma Alegrí, Laia Coronado i Maria Vidal, per Som Rambla – Especial Fires i Festes 2022, per l’adaptació de continguts en funció de cada plataforma.
Millor treball en premsa
La guanyadora ha estat Carme Vinyoles Cases, per Puteros, aquells homes tan normals, un treball publicat a La República que aporta un punt de vista diferent sobre un tema socialment conflictiu.
Les finalistes han estat Tura Soler Pagès, per La noia de Portbou tenia un nom. 32 anys per identificar-la, publicat a El Punt Avui; Marta Escubós Charles, per Sense límits, històries de superació, de L’Esportiu de Catalunya; i Laura Teixidor Parra, per Capellans sense sotana amb els pacients covid, publicat a Diari de Girona.
Millor fotografia de premsa
El guanyador ha estat Pau de la Calle Argelès, per Les cures de la Patri, una foto no publicada realitzada al santuari d’animals Gaia, a Camprodon, en què destaca l’excel·lent composició d’elements i la il·luminació.
Jordi Borràs Abelló, amb Marina Vilalta, degana de pastors, publicada a La Mira, ha quedat finalista.
El premi al millor projecte de comunicació periodística ha quedat desert, perquè no s’hi ha presentat cap proposta.
El jurat dels XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha estat integrat per Guillem Terribas (president), llibreter i comunicador; Joan Maria Morros, periodista, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Pep Prieto, escriptor i periodista; Ramon Girona, vicedegà d’Estudiants de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, que ha actuat com a secretari; Xavier Jubierre, editor gràfic i fotoperiodista; Magda Gregori, periodista; Jordi Grau, periodista i president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Oriol Torrellas, tècnic de l’Oficina de Difusió de la Diputació de Girona.
Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local estan organitzats conjuntament per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Totes les categories estan dotades amb 1.000 euros, llevat del premi al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.
Pel que fa a la Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, i dotada amb 3.000 euros, el guanyador ha estat Santiago Tejedor Calvo, per «La intel·ligència artificial al periodisme de Girona. 20 mirades d’experts sobre els riscos, les oportunitats i els desafiaments de la comunicació robotitzada a les comarques gironines».
Segons el jurat, aquesta proposta planteja una nova línia de recerca en l’àmbit de la comunicació local i comarcal de les comarques gironines, que pot obrir noves perspectives d’estudis i assajos al voltant de la comunicació al territori. A més, considera que el resultat de l’estudi pot esdevenir un document de referència per a treballs posteriors i això pot significar un salt de qualitat en la Beca dels Premis Carles Rahola.
Han quedat finalistes Jordi Serrat Manen, amb «El net de l’àvia Neus. Assaig biogràfic de Joan Vall Clara relatiu a la història de Punt Diari, El Punt i El Punt Avui»; Elisabet Cassà Teixidó, amb «Montserrat Minobis: El micròfon lila de l’Empordà»; i Mateu Ciurana Xirgo, amb «Una època daurada de la ràdio a Girona. Els anys 80 del segle XX».