Skip to main content

Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local, promoguts per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC-Gi), van prendre el relleu al tradicional sopar de periodistes que oferia la Diputació. Van néixer amb l’objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol aspecte, format, àmbit i estructura.

Categories

Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local es divideixen en set categories: projecte sobre comunicació periodística, premsa escrita, ràdio, televisió, fotoperiodisme, comunicació institucional –ja sigui en formats tradicionals o en línia, i informació digital.

a) Premi al millor projecte sobre comunicació periodística.

Hi poden optar tots aquells treballs que detallen un projecte periodístic l’àmbit d’actuació del qual són les comarques de Girona. S’entén com a projecte periodístic tota proposta raonada d’investigació, de gestió o de producció dins el camp de la informació, sempre que se’n demostra la viabilitat, l’interès i els resultats dins un termini raonable.

Aquest premi, que té una dotació de 2.000 euros, s’atorga en funció de l’execució completa i satisfactòria del projecte en els terminis determinats per la Diputació de Girona i el CPC-Gi, que en fan el seguiment.

b) Premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita o en línia

Dotat amb 1.000 euros. Poden optar a aquesta categoria els autors dels treballs periodístics publicats o difosos a les comarques de Girona, o bé aquells que les inclouen com a tema, en premsa escrita o electrònica.

c) Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio o ràdio en línia

Dotat amb 1.000 euros. Poden optar a aquesta categoria els autors de programes informatius difosos per ràdio, en qualsevol dels suports possibles, a les comarques de Girona.

d) Premi al millor treball informatiu o divulgatiu en TV o TV en línia

Dotat amb 1.000 euros. Poden optar a aquesta categoria els autors dels treballs periodístics publicats o difosos a les comarques de Girona per televisió i en qualsevol dels formats possibles.

e) Premi de fotoperiodisme

Dotat amb 1.000 euros. Poden optar a aquesta categoria els autors de fotografies de premsa publicades en mitjans de les comarques de Girona.

f) Premi a la millor iniciativa de comunicació institucional (pàgina web, butlletí…)

Dotat amb 1.000 euros. Pot optar a aquesta categoria qualsevol organització de l’Administració local ubicada a les comarques gironines.

g)  Premi a la millor informació digital (webs o blogs periodístics)

Dotat amb 1.000 euros. Poden optar a aquesta categoria els autors de continguts periodístics multimèdia relacionats amb les comarques gironines.

Organització

L’any 2009 la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya decideixen substituir el tradicional sopar de Nadal que cada any organitzava la Diputació per la celebració d’uns premis que promoguin la comunicació local a les comarques gironines.

Els premis estan dedicats a l’insigne periodista gironí i escrivent de la Diputació Carles Rahola, que va ser afusellat el 15 de març de 1939 per les tropes franquistes.

La primera edició dels premis se celebra el gener del 2010 a l’Auditori Palau de Congressos de Girona.