Skip to main content

Els guanyadors de la tercera edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local han estat una sèrie de reportatges sobre “Gironins al món”, una col·lecció de fotografies centrada en Artur Mas, el programa de ràdio Solituds, el reportatge televisiu Pensió completa i la televisió per Internet Sies.tv.

Durant la cerimònia de lliurament que es va celebrar divendres a l’Auditori de Girona, el president de la Diputació, Jaume Torramadé, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Narcís Genís, van expressar la seva satisfacció per la consolidació dels premis, a la vegada que van lamentar les dificultats i ajustos econòmics pels quals està passant la professió periodística.

Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitza la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, volen reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines. En aquesta tercera edició, les xifres de participants i de treballs han estat molt similars a l’anterior, amb un total de 93 obres i 54 aspirants.

Premiats i finalistes

La sèrie de divuit reportatges “Gironins al món”, d’Alfons Petit, publicats al Dominical del Diari de Girona, ha guanyat en la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita. El jurat ha destacat “la constància, continuïtat i qualitat” d’un projecte que permet als lectors apropar-se “a les vivències d’aquells gironins que viuen fora” de la terra on van néixer.

Els reportatges “Un empordanès a la cort de Hassan II”, signat per Jordi Carreras, i “Esclaves de la llibertat”, de Tura Soler, tots dos publicats a la Revista de Girona, han quedat finalistes en aquesta categoria, que ha estat la que ha registrat més participació en aquesta edició: s’hi han presentat 21 autors amb 43 treballs.

En la categoria de fotoperiodisme –la segona amb més participació, amb 9 autors i 25 propostes diferents–, el jurat ha elegit com a guanyadora la sèrie “L’esprint final de Mas”, d’Eddy Kelele, publicada al Periódico de Catalunya, “per la seva profunditat i qualitat”, i n’ha destacat també l’enfocament, “innovador a casa nostra”, en el tractament de la imatge d’un polític.

Les fotografies Els joves de l’encenedor, de Pere Duran, i Ryanair es difumina, de Joan Castro, han quedat finalistes.

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en TV ha estat el que ha experimentat l’augment més gran de participants, ja que s’ha passat dels tres treballs de l’any passat als nou d’aquest.

El jurat ha proclamat guanyador el programa Pensió completa. Reconstruint el turisme en clau femenina, dirigit per Amaranta Gibert i emès pel Canal Català, per “la seva originalitat, l’encert en la selecció d’imatges històriques, l’estructura del guió i l’adequació de la narració”. També ha destacat la tasca de recerca feta i “l’enfoc objectiu del tema del turisme des de la vessant de la dona”. Com a finalistes hi ha el documental Somnis atrapats, de Marc Faro i Anna Teixidor, emès al 33, i el programa El camí gironí de Sant Jaume, de Francesc Ahumada i Jordi Carreras, emès a Televisió de Girona.

La televisió per Internet Sies.tv ha estat la mereixedora del premi a la millor informació digital, una categoria que s’ha estrenat en aquesta tercera edició dels premis amb una bona participació: 9 participants i 10 propostes. El jurat ha valorat “la coherència” de Sies.tv pel que fa a l’ús d’Internet i la qualitat dels continguts. El periòdic digital Eldimoni.com i el diari digital Aragirona.cat han estat els seus competidors més potents, i han quedat finalistes.

El jurat ha decidit nomenar directament el guanyador del premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, ja que en aquesta edició ha comptat amb només tres participants. Així, el programa Solituds, emès per Ràdio Sant Joan, de Sant Joan les Fonts, aconsegueix aquest any el guardó. Els integrants del jurat han valorat especialment el fet que “una emissora local faci un treball d’alta qualitat que incideix en la vertebració social en l’àmbit de la gent gran”.

El jurat ha considerat que no es pot atorgar el premi al millor projecte sobre comunicació perquè l’únic treball presentat, tot i la seva qualitat, “no s’ajusta a les bases”. Per tant, el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional s’ha declarat desert.