Skip to main content

La sèrie de fotografies “Xaropclown”, d’Aniol Resclosa, publicada al “Dominical” del Diari de Girona, ha aconseguit el Premi Carles Rahola de Comunicació Local en la categoria de millor fotografia publicada. El jurat d’aquesta cinquena edició dels Premis ha valorat la capacitat de l’autor per fer “de cada imatge una història diferent de les moltes que es poden viure en un hospital; per donar repercussió al servei desinteressat d’una ONG, i per representar una història positiva i colorista a través d’imatges carregades de sensibilitat”.

Com cada any, escollir el guanyador en l’apartat de fotoperiodisme ha estat una de les decisions més difícils per al jurat, per la gran quantitat de treballs presentats i per la “gran qualitat” d’aquests. Han quedat com a finalistes la sèrie “Desallotjament al bloc de Salt”, de David Aparicio, per la seva “plasticitat i força”, i la sèrie “Dance Festival de Platja d’Aro”, d’Albert Busquets, per la seva “riquesa dinàmica”.

El jurat ha fet també una menció especial a les sèries de fotografies que s’han presentat sobre el tema dels incendis del Baix Empordà, i ha destacat tres imatges: Maleïda tardor, de Jordi Ribot; Nit de foc, de Joan Castro, i Incendi al Baix Empordà , de Pere Duran.

La sèrie de vuit reportatges “Quan l’edat és un plus”, de Bàrbara Julbe, publicats a La Vanguardia, ha guanyat en la categoria de millor treball en premsa escrita. El jurat ha valorat la “interessant feina de documentació que ha fet la periodista” en una sèrie de reportatges “redactats amb gràcia i ritme, i amb un fil conductor ben estructurat”. A més, el jurat ha destacat que el projecte “dóna vida i visibilitat a un segment d’edat poc present en els mitjans de comunicació”.

Els finalistes d’aquesta categoria han estat el recull de dotze articles d’opinió d’Olga Morote “Amb ulls gironins”, publicats al Diari de Girona, i la sèrie de reportatges “The secret life of Figueres”, de Josep Maria Dacosta i Joan Manuel Soldevilla, publicats al Setmanari de l’Alt Empordà.

Pel que fa al premi Miquel Diumé al millor treball en ràdio, se l’ha endut la cobertura informativa del judici de La Caritat d’Olot feta per Ràdio Olot,per l’enfocament utilitzat en el programa, que va donar cobertura i transparència als processos judicials, per la quantitat dels testimonis posats en antena i pel servei de projecció local que representa aquest relat cronològic”.

El programa de La 2 de TVE Tinc una idea, dirigit per Miquel Peralta, s’ha endut el Carles Rahola al millor treball en televisió amb La Fageda, una empresa social que funciona; un “excel·lent reportatge que explica en positiu la responsabilitat social d’una empresa local i dóna veu als treballadors i a les seves famílies”. El jurat també n’ha destacat el grafisme innovador, molt proper al de les xarxes socials.

Han quedat finalistes el conjunt de reportatges sobre el Festival Temporada Alta emesos al programa ¡Atención obras! de La 2 de TVE, amb guió i realització de Maite Guisado, per “la manera tan original de veure el Festival Temporada Alta, des de les bambolines”, i per “la difusió i promoció que es fa de Girona més enllà de les nostres comarques”, i el documental Cap a mar, amb guió de Mariona Freixa i realitzat per Raimon Cartró, emès a Miramar TV.

El  premi a la millor informació digital ha estat per a Dani Chicano, “per la qualitat i el contingut” de Proscenium, la revista digital interactiva que dirigeix: “un projecte cultural singular dedicat a les arts escèniques” desenvolupat en una App per a Ipad.

Com a finalistes, el jurat ha escollit el portal web Turisme Verges. Blog Oficial de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Verges (www.turismeverges.wordpress.com), “una pàgina original i moderna, que promociona els valors turístics, socials i culturals d’aquesta població”, i el web informatiu de Ràdio Girona (www.radiogirona.cat) “perquè ha fet el pas d’integrar la immediatesa de la ràdio tradicional amb les noves tecnologies de comunicació social”.

La revista L’Arjau, de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, “una excel·lent publicació, amb molt bon disseny, amb continguts interessants i ben exposats, que connecta molt amb la població”, ha guanyat el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional. L’Ajuntament de Palafrugell ha quedat finalista per la gestió i l’impuls de la comunicació digital, i per l’esforç que s’ha fet d’integració de la seva política de comunicació mitjançant els diferents perfils de les xarxes socials.

Finalment, el jurat ha premiat com a millor projecte sobre comunicació la revista Girones, la ciutat i la seva gent, de l’Editorial Gavarres, perquè és un projecte “molt coherent, molt professional, ben estructurat i amb una gran experiència editorial al darrere”.

Tots els guanyadors han recollit avui els guardons en un acte presentat per la periodista Mercè Sibina i amenitzat pel Cor Geriona, que s’ha celebrat a l’Auditori de Girona i que ha comptat amb una important representació del món periodístic, polític i cultural de les comarques gironines. La cerimònia ha servit també per retre homenatge al periodista, escriptor, historiador i polític Carles Rahola (que dóna nom als premis), afusellat el 15 de març de 1939, fa quasi 75 anys.

Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local (creats i organitzats conjuntament per la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona) reconeixen la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i volen fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola han arribat a la cinquena edició plenament consolidats, amb 73 treballs presentats per 64 autors.

Galeria d’imatges de l’acte de lliurament

Veure projectes guanyadors

 *Foto de grup del guanyadors dels V Premis Carles Rahola de Comunicació Local