Skip to main content
General

Lliurament dels IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local

By 23/02/2018febrer 26th, 2018No Comments

La sala de cambra de l’Auditori de Girona ha acollit el lliurament de la novena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte ha comptat amb una extensa representació del món periodístic, institucional i cultural gironí.

Enguany, la categoria amb més participació ha estat —com en altres ocasions— la de fotoperiodisme, amb 50 treballs de 18 autors. La segona categoria amb més participació ha estat la del millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, amb 35 propostes de 28 candidats. El premi Miquel Diumé de Ràdio ha rebut 13 propostes de programes, realitzats per 74 persones. En la categoria d’informació digital i televisió s’han rebut 4 propostes en cada cas, 11 autors pel que fa informació digital i 5 autors de treballs televisius.

Cal dir que el premi al millor projecte sobre comunicació periodística, que és el més ben dotat, amb 2.000 euros, no ha rebut cap proposta i que el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha quedat desert per decisió del jurat.

Els guanyadors de les cinc categories premiades han estat els següents:

 

Millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a la sèrie de reportatges «Moments estel·lars de la Costa Brava», de Miquel Torns, Pau Lanao i Carme Vinyoles, publicats a El Punt Avui. El jurat n’ha destacat la recerca històrica, el fons documental gràfic i el fet d’estar explicats d’una manera propera i entenedora.

En aquesta categoria, han quedat com a finalistes Elisabet Don pel reportatge «La profunda petjada de les dones dins el món jurídic», per l’anàlisi acurada emparada en dades i xifres que fa del tema, i per incloure una entrevista testimonial molt enriquidora. I Matías Crowder, per «Un dia a cures pal·liatives», per tractar un tema sensible amb delicadesa i sobrietat i combinar les emocions amb la informació de manera original.

 

Millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio (premi Miquel Diumé)
El premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Albert Requena i Josep Plazas, pel programa «Els altres nous catalans. Històries d’integració i convivència a Girona», emès a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. El jurat n’ha destacat «la seva funció de normalització i visualització de situacions personals, l’esforç per abastar tots els àmbits socials i la seva coherència narrativa i bona utilització dels recursos radiofònics».

Han estat finalistes:

Miquel Curanta, Juli Pedrero i Toni Sellas, pel programa «Govern i oposició», emès a Ràdio Capital de l’Empordà. El jurat n’ha destacat «el format original, que dona igualtat d’oportunitats a govern i oposició, que és amè, dinàmic i directe».

Moisés Camós, Anna Noguer, Esteve Codony, Anna Estañol, Glòria Ribugent i David Pastor, per l’«Especial referèndum 1 d’octubre» de Ràdio Banyoles. El jurat ha considerat el programa «molt descriptiu, que va donar veu a la gent i que va aconseguir molta proximitat amb l’oient, perquè la narració donava protagonisme als ciutadans».

 

Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Joan Roura per «Eugeni Gurnés, sumari obert», emès per TV Girona. Un documental, segons el jurat, plantejat des de la reconciliació, fruit d’una bona recerca audiovisual i històrica, que es tradueix en un document coral que fa avançar la narració i atrapa l’interès de l’espectador. «A més, complementa la tasca de la família per recuperar la memòria de l’avi».

Ha estat finalista el programa ¡Qué animal!, dirigit per Judith Fernández i Carme Nicolás, de la Corporació RTVE, pel reportatge «Islas Medas», que fa divulgació científica de qualitat, amb una bona realització i la utilització de molts i variats recursos per explicar les curiositats més increïbles de la fauna de les Medes.

 

Millor fotografia publicada
El premi a la millor fotografia publicada, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Aniol Rasclosa per la foto «Estira i arronsa», publicada a Diari de Girona. El jurat n’ha destacat «el sentit més genuí de la fotografia documental, en un moment històric i que serà recordat, com sempre, amb una imatge, que és com es construeix la memòria humana».

Han estat finalistes:

David Borrat, per la sèrie «1 d’octubre», publicada al diari Ara, pel nivell tècnic que demostra i per la proximitat als fets.

Lluís Serrat, per la sèrie de fotos «Votarem», publicada a El Punt Avui, i al llibre Hem votat, per haver construït amb quatre imatges una narrativa que explica la intensitat d’aquest moment.

 

Millor informació digital
El premi a la millor informació digital, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Oriol Puig, Ignacio García, Miquel Cornellà, Jordi Carreras i Pau Esparch, per «El fenomen dels pisos turístics a Girona», publicat a l’edició digital del Diari de Girona. El jurat en destaca «l’interès social, en benefici de la comunitat, que facilita eines per fer estudis posteriors en la mateixa ciutat o en d’altres i que està explicat d’una manera gràfica molt atractiva i didàctica».

Han estat finalistes Carlos Ribas, Carles Pastor i Gabriel Martín, per la sèrie «Història amagada», del digital Palamós Comunicació, per apropar «la història local als ciutadans a través de personatges que, sobre el terreny, revelen informació generalment poc coneguda».

 

Componen el jurat dels IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local Guillem Terribas (president), llibreter i comunicador; els vocals Joan Ventura, president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Samuel Aranda, fotoperiodista, guanyador del World Press Photo of the Year l’any 2011; Neus Bonet, periodista, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mariola Dinarès, periodista, emprenedora digital i social media manager; María Sánchez, periodista; Maria Roura, periodista, tècnica de Comunicació de la Diputació de Girona, i Ramon Girona (secretari), coordinador del grau de comunicació cultural de la Universitat de Girona.

En aquesta edició s’han presentat 107 treballs, signats per 137 autors. La cerimònia de lliurament dels premis ha estat conduïda per la periodista, reportera i presentadora, Ester Bertran. L’acte ha comptat amb la participació de nombroses autoritats i representants de la societat gironina, com Pere Vila, president de la Diputació; Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes; Joaquim Salvi, rector de la UdG; Joan Alcalà, tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Girona; Sílvia Sanahuja, directora de la Biblioteca Carles Rahola, entre altres.

Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es van crear el 2009 amb l’objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i de fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Des de la primera edició els Premis Carles Rahola han tingut una gran acollida i s’han instituït com un dels principals guardons gironins en l’àmbit de la comunicació.

D’altra banda, amb l’objectiu de promoure els Premis, enguany s’ha celebrat la VI Setmana dels Rahola, que ha consistit en un conjunt de taules rodones, xerrades i conferències, i en què, a més de la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, han col·laborat l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola, així com  diversos mitjans de comunicació, com ara Televisió de Girona, El Punt Avui, Diari de Girona i Fem Girona Ràdio.