Skip to main content

La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Jordi Grau, han inaugurat aquest dijous l’exposició «RaholaFoto2023», una selecció dels trenta-tres treballs fotogràfics que es van presentar a la 15a edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

La mostra, que es podrà veure a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes fins al 10 de maig, consta de disset fotografies, i també se n’ha editat un catàleg. En aquesta edició s’ha renovat completament el disseny de l’exposició i s’ha assignat al títol l’any de publicació o realització de les fotografies, a diferència de les edicions anteriors, en què aquesta referència coincidia amb l’any de lliurament dels premis. Per tant, la «RaholaFoto2023» d’enguany inclou imatges que es van publicar o fer al llarg de l’any passat.

Curiosament, la majoria de les fotografies que formen l’exposició tenen la persona com a protagonista: només tres no en mostren cap. Ja sigui en solitari o en grup, en primer pla o en la distància, ensenyant la cara o amagant-la, les persones que apareixen a les imatges donen informació precisa de l’escenari on se situen. La fotografia guanyadora, de Dolors Gibert, i les tres finalistes (de David Aparicio, Jordi Ribot i Toni Vilches) tampoc no s’escapen d’aquesta premissa.

«Fer un recorregut visual per l’exposició ens permet adonar-nos del talent que tenim a casa nostra, a la nostra demarcació, ja que les fotografies presentades són de gran qualitat. Ens aboquen a moments de la vida quotidiana, siguin coneguts o no tan coneguts, i ens fan reflexionar sobre el que passa al nostre entorn», ha destacat la vicepresidenta M. Àngels Planas.

Jordi Grau ha explicat que la qualitat de les fotografies presentades -i, especialment, de les finalistes- va plantejar un problema al jurat a l’hora d’escollir la guanyadora. Ha celebrat que, per primera vegada, una dona hagi obtingut aquest guardó i ha manifestat que espera que cada cop més fotògrafs –«tant se val si homes o dones: professionals del fotoperiodisme»- es decideixin a presentar treballs en aquesta categoria dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

«RaholaFoto2023» inclou instantànies d’Oriol Clavera, Toni Vilches, Robin Townsend, Aniol Resclosa, Joan Castro, Pere Duran, Glòria Sánchez, Dolors Gibert, David Aparicio, Jordi Ribot i Jordi Borràs.

L’exposició s’integrarà posteriorment en el programa d’exposicions itinerants de la Diputació de Girona. Totes les institucions, associacions i entitats que vulguin acollir-la poden demanar-la a través del lloc web d’exposicions de la corporació (http://www.ddgi.cat/exposicions/). Allà hi trobaran la informació necessària i el full de sol·licitud en línia.