Skip to main content
General

La taula rodona «Informar davant del terror» analitza com van tractar els mitjans els atemptats de Barcelona

By 20/02/2018No Comments

El debat ha comptat amb la cap de Comunicació dels Mossos, Patrícia Plaja, el fotoperiodista Xavier Jubierre i el doctor en comunicació Xavier Ramon, i ha estat moderat per la periodista Cristina Buesa

Dissabte va fer sis mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils, un atac sense precedents a Catalunya que va tornar a posar sobre la taula una vella polèmica: com cal informar davant de tragèdies com aquesta? La Setmana dels Rahola no ha volgut deixar passar l’oportunitat de parlar-ne, i per això aquest migdia ha tingut lloc una taula rodona en què tres experts han donat la seva opinió sobre el tema: Xavier Jubierre, fotoperiodista; Patrícia Plaja, cap de l’Àrea de Comunicació de la Direcció General de la Policia; i Xavier Ramon, doctor en comunicació per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i professor del Departament de Comunicació de la mateixa UPF. L’acte ha estat conduït per la periodista Cristina Buesa, redactora a El Periódico de Catalunya.

Amb la sala de Graus de la facultat de Lletres de la UdG plena a vessar, Xavier Ramon ha presentat l’informe que l’equip MediaACES va elaborar per a la Fundació Consell de la Informació de Catalunya sobre la cobertura informativa que es va fer a la premsa digital dels atemptats, i n’ha destacat que, en general, als mitjans digitals catalans, estatals i internacionals va ser correcta i, sobretot en les 24 hores posteriors als atemptats, “precisa, acurada i obtinguda per mètodes lícits, sense conjectures ni especulacions”. Tot i així, també ha repassat alguns errors comesos, com ara utilitzar fonts no contrastades o sense especificar, penjar imatges “crues que poden ferir la sensibilitat” o bé de menors sense pixelar i sovint extretes de xarxes socials. “Els periodistes no hem de confondre l’interès humà amb el sensacionalisme”, ha remarcat.

Tot seguit, Patrícia Plaja ha repassat el fil temporal de les piulades que es van fer des del compte de Twitter dels Mossos, i ha destacat que la seva intenció va ser “estar al servei de la ciutadania i donar la informació sense embuts, alhora que tranquil·litzar en la mesura que fos possible”. Per això, ha recordat que és imprescindible “donar només informació contrastada, sense voler córrer”. Plaja ha afegit que cal fer una “reflexió constructiva” conjunta entre tots els mitjans per veure “què podríem millorar si es tornés a produir un cas com aquest”.

Per la seva banda, Xavier Jubierre, que en el moment dels atemptats era cap de fotografia d’El Periódico de Catalunya, ha assegurat que “aquesta és una polèmica històrica en el periodisme: què volem i què no volem veure”, i ha constatat que “tolerem millor les imatges crues de llocs llunyans que les que ens són properes”. També ha recordat que “el pitjor enemic del periodisme són les presses”, i ha dit que, tot i que entén que la fotografia que es va publicar a la portada d’El Periódico és “discutible”, ell la defensa perquè “contextualitzava els fets” i no hi havia cap primer pla de les víctimes. En aquest sentit, ha reiterat que els diaris van dirigits a “un públic adult” i s’ha preguntat si “cal ocultar la realitat per no ferir sensibilitats”. Ha il·lustrat les seves paraules amb un seguit d’imatges “bèsties i explícites, que tots tenim al cap, i que han canviat la història”: fotos dels camps de concentració nazis; d’una nena abrasada pel napalm fugint nua de Saigon; de l’execució d’un home lligat de mans al mig d’un carrer, també de Saigon, d’un tret al cap; d’un nen famèlic sudanès observat per un voltor; o de persones que van saltar de les torres bessones per fugir de les flames.

Xavier Jubierre és periodista col·legiat des de 1986, i té una llarga trajectòria com a fotògraf. Ha treballat per a El Correo Catalán, l’Avui, El Observador i El Periódico, on ha estat cap de fotografia fins al desembre de 2017. Ha publicat dos llibres i participat en exposicions, a més d’haver estat jurat de prestigiosos premis de fotografia i haver rebut, ell mateix, diversos guardons.

Patrícia Plaja és llicenciada en periodisme per la Universitat Ramon Llull i màster d’entreteniment en l’àmbit televisiu (UOC). També ha fet cursos de guió i doblatge i col·labora amb diverses universitats en matèria de comunicació de crisis. La seva carrera professional va començar en el periodisme escrit, a El Punt Avui. Després va fer el salt a Ràdio Barcelona-Cadena Ser, on cobria la informació de l’àmbit policial i judicial. L’any 2008 es va incorporar a l’Àrea de Comunicació de la Direcció General de la Policia, on des de l’any 2014 n’és la cap.

Una part de la seva feina consisteix a fer d’enllaç entre la part operativa (els mossos) i els mitjans de comunicació. Gestiona també les xarxes socials del cos: la gestió que va fer de la comunicació dels atemptats, juntament amb Marc Homedes (cap de premsa de la Direcció General de Protecció Civil i del telèfon d’emergències 112 a Catalunya), va convertir-se en un referent comunicatiu global.

Xavier Ramon és doctor en comunicació per la UPF i professor del departament de Comunicació d’aquesta universitat. Les seves activitats de recerca i docents se centren principalment en els àmbits de l’ètica periodística i el retiment de comptes, la comunicació esportiva i les tècniques de recerca en comunicació. És membre del Grup de Recerca en Periodisme (GRP) i investigador del projecte “Accountability i cultures periodístiques a Espanya. Impacte i proposta de bones pràctiques als mitjans de comunicació espanyols”.

La VI Setmana dels Rahola arriba a la recta final: demà, dimarts 20 de febrer, a les 18 hores, a l’auditori gran de la biblioteca Carles Rahola, tindrà lloc el diàleg “A la contra i en vanguàrdia”, en el qual el periodista i escriptor Víctor Amela explicarà a la periodista i gestora cultural Rosa Gil algunes de les anècdotes que ha viscut des que es va crear la secció d’entrevistes “La Contra” a La Vanguardia, ara fa vint anys.

El dijous 22, a les 11 hores, a la sala Miquel Diumé del Col·legi de Periodistes, es presentarà el treball guanyador de la II Beca dels Premis Carles Rahola. I a les 20 hores, a l’Auditori de Girona, es clouran les activitats amb la gala de lliurament dels IX Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.