Skip to main content

El periodista Joaquim Maria Puyal ha donat aquest migdia el tret de sortida a la IV Setmana dels Rahola amb la conferència «La substància del discurs comunicatiu: la construcció de la mirada», que ha impartit a la sala de graus de la Universitat de Girona.

La conferència s’emmarca en els actes de la Setmana dels Rahola, que precedeix la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el proper 25 de febrer a les 8 del vespre a l’Auditori de Girona.

Davant d’un auditori expectant i ple a vessar, Puyal ha construït un discurs clar i entenedor –esquitxat amb nombrosos exemples– sobre la importància del missatge i de com transmetre’l. “La voluntat de ser entesos és imprescindible”, ha apuntat, i ha defensat que les facultats s’equivoquen quan “separen el gènere informatiu de l’entreteniment”, perquè, segons ell, per informar cal aconseguir que el receptor no s’avorreixi. Igualment, ha afirmat que els ciutadans “haurien de queixar-se” quan reben informacions de poca qualitat, i ha reivindicat la importància de la reflexió en la comunicació: “Com a periodista, m’he de fer preguntes”. Al llarg de quasi dues hores, Joaquim M. Puyal ha ofert una lliçó magistral sobre el periodisme, que ha finalitzat amb un consell per a tots els professionals de la comunicació i per als que aspiren a ser-ho: “Sigues una bona persona. És molt important poder anar a dormir sentint-te tranquil amb tu mateix i amb la manera com has fet les coses”.

Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949) és doctor en lingüística i llicenciat en ciències de la informació i en filologia romànica. Ha estat professor de lingüística a la Facultat de Lletres de la UB i ha presentat, dirigit i produït molts programes de ràdio i televisió, des dels quals s’han plantejat i posat en pràctica nous reptes comunicatius. La seva reflexió teòrica és recollida en l’assaig Aicnàlubma. Reflexions sobre la societat i els mitjans. Propostes per a la nova televisió (2011). És membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (Secció Filològica).

D’altra banda, avui s’ha obert al públic, a la biblioteca Carles Rahola de Girona, l’exposició «Catorze mirades a dotze mesos»; una selecció de les 135 imatges que es van presentar a la sisena edició dels Premis. L’exposició està integrada per una trentena de fotografies que recorden alguns dels fets que van ser notícia al llarg de l’any 2014 i temes que potser van passar més desapercebuts, però que també van tenir transcendència gràfica. La mostra es pot visitar fins al 26 de febrer.

El proper acte de la Setmana dels Rahola tindrà lloc dimarts vinent, 16 de febrer, a les 6 de la tarda, amb una altra convidada d’alt nivell: Mònica Usart. La meteoròloga serà a la biblioteca Carles Rahola per compartir amb el periodista Jordi Grau –director adjunt d’El Punt Avui– una conversa distesa que es titula «Mai plou al gust de tothom. Una conversa sobre meteorologia i mitjans», en què repassaran, entre moltes altres coses, com es fan i com es comuniquen les previsions del temps.

La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.