Skip to main content
General

Girona celebra el lliurament dels setens premis Carles Rahola de comunicació local

By 26/02/2016No Comments

La sala de cambra de l’Auditori de Girona s’ha emplenat aquest vespre per celebrar el lliurament de la setena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte ha comptat amb una extensa representació del món periodístic, institucional i cultural gironí.

Els guanyadors a les set categories dels Premis han estat els següents:

Millor projecte sobre comunicació periodística

El premi al millor projecte de comunicació periodística, dotat amb 2.000 euros, ha estat per a Gidària: la revista d’economia solidària de comarques gironines, una proposta de Nina Pagès, Paula Meijide i Sergi Custey. El jurat dels Premis s’ha pronunciat a favor d’aquest projecte perquè “tot i ser l’únic projecte que s’ha presentant en aquesta categoria és una molt bona iniciativa periodística que inclou valors que s’han de promocionar, com ara la solidaritat, i permetrà omplir un buit en el panorama comunicatiu de les comarques gironines”.

Millor treball informatiu o divulgatiu en premsa

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, dotat amb 1.000 euros, ha estat per Miquel Toll i Riera per les entrevistes a Jean Marc Rouillan i a Benet Salellas, publicades a Ariet.cat i a Directa. El jurat n’ha volgut destacar “la capacitat de plantejar entrevistes oportunes pel seu moment històric, la profunditat de la mirada del periodista i els nous elements d’anàlisi que permeten reflexionar més enllà de l’estricta actualitat”. Miquel Toll, a l’hora de recollir el premi, ha volgut també donar suport al campanya #lavagaajudici mitjançant una pancarta que deia «Tenim 8 veïns imputats per defensar els drets de tothom».

Els altres finalistes d’aquesta categoria han estat Mairena Rivas i Josep Maria Mora, pel recull de reportatges Diàlegs d’educació, publicats al Setmanari de l’Alt Empordà, de qui el jurat n’ha volgut destacar especialment “la importància, el rigor i la qualitat” i Tura Soler, pel reportatge Les assassines silencioses, publicat a El Punt Avui

Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio

El premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, dotat amb 1.000 euros, ha estat per l’equip liderat per Miquel Curanta, Juli Pedrero, Toni Sellas i 13 persones més, per la cobertura de les Eleccions municipals 2015 al Baix Empordà, emesa per Ràdio Begur, Ràdio Bisbal, Ràdio Capital de l’Empordà i XtraFM Costa Brava. El jurat n’ha valorat “la seva professionalitat, els continguts informatius molt acurats, el rigor periodístic, la qualitat de la producció, la capacitat de coordinar en directe un equip de setze persones, a més de la reivindicació explícita del sector radiofònic local en la memòria presentada.”

L’altra finalista d’aquesta categoria ha estat Paula Brujats, per la sèrie de reportatges Petites grans històries, emesa a Ràdio Girona – Cadena SER,

A més, el jurat ha volgut reconèixer públicament l’esforç que suposa fer un programa de continuïtat, diari i de quatre hores, dedicat a Girona i comarques gironines com és Girona Ara, de Julià Bernabé i Eduard Cid (FeM Girona 92.7 FM).

Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, dotat amb 1.000 euros, ha estat per Fora de lloc, d’Octavi Muní Serra i Joan Antoni López Pinto, de Frame Girona SL, emès a la Xarxa de Televisions Locals.

El jurat n’ha destacat “la tria encertada tant dels amfitrions com dels convidats i, com a conseqüència, la possibilitat de plantejar a l’espectador un procés de descoberta tant de la trajectòria dels dos personatges protagonistes com dels entorns paisatgístics i gastronòmics”

L’altra finalista d’aquesta categoria ha estat Marta Gibert i Produccions Audiovisuals Antàrtida, pel programa Salpem!, emès a TV3,

Premi millor fotografia publicada

El premi a la millor fotografia publicada, dotat amb 1.000 euros, ha estat per

a Aniol Resclosa per la sèrie de fotos Minut 91, publicada al Diari de Girona (edició digital) El jurat ha destacat que el fotògraf ha sabut “demostrar l’instant de decepció, frustració i impotència d’un equip i d’una ciutat en no assolir la fita desitjada”

Els altres fotògrafs finalistes han estat: Toni Ferragut, per la sèrie de cinc fotos A cop de pedal i a ritme de swing, publicada a Ariet.cat i Directa, i Jordi Ribot, per la sèrie de quatre fotos La casa cremada, publicada a El Punt Avui.

En aquesta categoria, el jurat ha volgut fer notar la manca de participació femenina en aquesta categoria.

Millor informació digital

Pel que fa al premi a la millor informació digital ha quedat desert. El jurat ha cregut que “els treballs que s’han presentat en l’edició d’enguany no compleixen prou els requeriments del periodisme digital. S’hi troba a faltar la profunditat que ofereix internet a través dels enllaços, elements multimèdia (vídeo, gràfics animats, etc.) i noves narratives digitals, així com la visualització de dades. S’està reproduint en format web el que es faria en paper”.

Millor iniciativa de comunicació institucional

Pel que fa al premi a la millor iniciativa de comunicació institucional, valorat amb 1.000 euros, el jurat ha acordat concedir-lo ex aequo a: Narcís Mir, Àlex Cebollero, Gerard Prohies, Sílvia Esteva i Lídia González per TreballemxPalafrugell i a Jordi Gamero Aguilera pel Pla de Comunicació del projecte Life Pletera. Pel que fa al projecte TreballemxPalafrugell, el jurat n’ha valorat “la creativitat des de la simplicitat i la innovació”, i pel que fa al projecte Life Pletera n’ha destacat “l’estructura d’un pla de comunicació per difondre la iniciativa de “desurbanització” d’una zona de la Costa Brava”,

Beca del Premis Carles Rahola que atorga l’Ajuntament de Girona

Aquest vespre també s’han lliurat la primera beca dels Premis Carles Rahola, que atorga l’Ajuntament de Girona amb l’objectiu de promoure la recerca en temes de comunicació local al fons documental de l’Arxiu de Girona.

La beca consta de dos modalitats: professional (adreçada a periodistes col·legiats) i universitària (adreçada a estudiants)

En la beca de modalitat professional, dotada amb 1.800 euros, el jurat ha acordat per unanimitat atorgar el premi a Carles Ribera Rustullet pel projecte de recerca “Humor retrobat. “Pont de pedra”, periòdic satíric a la Girona republicana”. El jurat ha valorat positivament “la voluntat de recuperar una capçalera destacada de la premsa gironina, desconeguda i perduda. Es tracta d’una capçalera inèdita amb una gran capacitat de contextualització històrica”.

En la beca de modalitat universitària, el jurat ha acordat també per unanimitat atorgar el premi a Laura Teixidor Parra pel projecte de recerca “El retorn del català a les escoles després del franquisme tractat a la premsa local gironina (1975 – 1983)”. El jurat n’ha destacat “la contemporaneïtat i interdisciplinarietat de la recerca, així com el seu valor social i històric”. També ha valorat “l’accessibilitat a les fonts, ja que l’Arxiu Municipal disposa de la documentació històrica necessària per dur la investigació a terme”.

Pel que fa als jurats del Premis i de les Beques han estat els següents:

El jurat dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha estat format per: Mita Casacuberta (secretària del jurat), coordinadora de Màster en Comunicació i Estudis Culturals de la Universitat de Girona; Sílvia Llombart, periodista experta en comunicació digital; Jordi López, tècnic de comunicació de la Diputació de Girona; Kim Manresa, fotoperiodista (només en la categoria de millor fotografia publicada); Anna Teixidor, periodista; Guillem Terribas (president del jurat), president del Consell d’Administració de Gironina de Llibres i Papers; José Luis Terrón, director de l’Institut de la Comunicació de la UAB, i Joan Ventura, periodista, president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya

El jurat de la beca ha estat format per: Albert Ballesta, alcalde de Girona; Anna Gironella, en representació de l’Arxiu Històric de la Ciutat; Tània Tapia, en representació de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Girona; Margarida Casacuberta en representació de la Universitat de Girona; Jordi López, en representació de la Diputació de Girona, i, com a secretari, Oriol Cases, de l’Ajuntament de Girona.

En total, enguany s’han presentat 71 treballs als Premis i 5 a les beques. La cerimònia de lliurament ha estat conduïda pels periodistes de Televisió de Girona Rosó Feliu i Aleix Freixas i ha comptat també L’acte també ha comptat amb l’actuació del grup vocal a capella “Les Síxters”

Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es van crear el 2009 amb l’objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Des de la seva primera edició van tenir una gran acollida, i s’han instituït com un dels principals guardons gironins en l’àmbit de la comunicació.

D’altra banda, amb l’objectiu de promoure els Premis enguany s’ha celebrat la IV Setmana dels Rahola , que ha consistint en un conjunt de taules rodones, xerrades i conferències, i en la qual també hi han col·laborat l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la Biblioteca Pública Carles Rahola.