Skip to main content

Els Premis Carles Rahola de Comunicació Local han superat, per primera vegada, el centenar de treballs presentats i d’autors aspirants a algun dels guardons. Fins a 109 autors –molts d’ells en equip– han presentat un total de 115 treballs a les set categories dels Carles Rahola. Aquesta s’ha convertit en l’edició amb més participació de totes les que s’han celebrat fins ara. A la primera edició s’hi van presentar 45 autors, 59 a la segona i 54 a la tercera. Pel que fa a les obres, se’n van presentar 82 el primer any, 99 el segon i 93 el passat.

La categoria que ha registrat més participació en aquesta edició és la dedicada a la millor fotografia publicada, a la qual s’han presentat 48 treballs (el 41,7 % del total) de 17 autors diferents, seguida del premi al millor trebal informatiu o divulgatiu en premsa, amb 28 propostes (24,3 %) i 26 participants. El premi a la millor informació digital ha rebut 12 treballs (10,4 %), realitzats per 21 aspirants.

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió i el premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio han tingut cadascun 9 treballs (7,8%), però amb diferent nombre d’autors: trenta en el cas dels programes de ràdio, i tretze en televisió. A la categoria del premi a la millor iniciativa de comunicació institucional s’han rebut sis propostes (5,2 %) de sis entitats. I al premi al millor projecte sobre comunicació periodística opten tres treballs (2,6 %), realitzats per vuit persones.

En relació amb l’anterior edició, l’única categoria que ha vist reduïda la participació ha estat la de premsa, que ha passat dels 43 treballs de l’any passat als 28 enguany. La resta de categories –llevat de la de televisió, que ha mantingut els 9 programes de la darrera edició– han incrementat notablement la xifra de treballs presentats. El premi al millor projecte sobre comunicació periodística ha passat d’un sol aspirant a tres, i també s’han triplicat les propostes presentades per a ràdio: de tres a nou. Les iniciatives a obtenir el premi a la millor comunicació institucional s’han doblat (de tres han passat a sis), i els treballs presentats al premi a la millor informació digital han passat de deu a dotze. Les fotos (o sèries de fotos) que opten al premi a la millor imatge publicada gairebé s’han doblat respecte a la passada edició dels Carles Rahola: de 25 s’ha passat a 48.

Setmana dels Rahola

La Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes han volgut donar més visibilitat als Premis de Comunicació Local i, amb l’objectiu de potenciar-los i implicar-hi la societat gironina, s’ha creat la Setmana dels Rahola –prèvia al lliurament dels guardons–, durant la qual es faran diversos actes públics relacionats directament amb la comunicació.

Així, el dimecres 27 de febrer es farà una tertúlia sobre “El periodisme en temps de canvi”, que comptarà amb Rafael Nadal i altres destacats periodistes; i per al dimarts 5 de març, a les set de la tarda, s’ha organitzat el debat “Carles Rahola: periodisme i periodistes”, amb Ramon Rovira, Lluís Falgàs, Jordi Bosch i Jaume Peral.

Coincidint amb l’objectiu de potenciar els Premis Rahola més enllà de l’acte de lliurament dels guardons, aquest any per primer cop hi col·labora activament l’Escola Universitària ERAM a través del màster de Fotografia (organitzat conjuntament amb la UdG) i de l’assignatura de fotoperiodisme. Així, els alumnes que cursin aquestes especialitats tindran l’oportunitat d’apropar-se a la realitat de la professió. Aquest acord s’ha traduït en una exposició integrada pels projectes de dos alumnes del màster de Fotografia: “Límits”, d’Àlex Salcedo, i “Noves pastures”, de Martí Albesa, que es podrà veure del 8 al 22 de març a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura.