Skip to main content

La Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya han fet públics avui els noms dels finalistes de la XIII edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que es lliuraran el proper 24 de febrer a les 8 del vespre a l’Auditori de Girona. Conduirà la gala el periodista Marc Giró, presentador del programa de RAC1 Vostè primer i col·laborador del programa de TV3 Està passant.

En la categoria de millor projecte de comunicació periodística, el jurat ha elegit com a finalistes:

 • Jordi Ribot i Puntí i Joan Castro i Folch, d’Iconna, pel projecte La dona policia. El documental, que aporta la visió de gènere en un cos com el de la policia.
 • Martí Albesa Castañer, Sara Montesinos Pinilla i Claudia Frontino Gutierrez, pel projecte Girona, punt i a part, que aporta una visió social del periodisme, utilitza eines que n’asseguren una àmplia difusió (com el podcast i el YouTube) i vol donar veu a qui no en té.
 • Anna Teixidor Colomer i Marc Faro Costa, pel projecte Josep Costa Serra (1898-1976), la mirada d’una nissaga de majordoms al Castell de Peralada, pel valor històric de treure a la llum una memòria visual desconeguda, pel seu valor inèdit i per la seva dimensió històrica i antropològica.

En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, el jurat ha elegit com a finalistes:

 • Jordi Grau i Ramió, Àgata Guinó Soler, Marina López Pérez, Xavier Pi Compañó, Òscar Pinilla Tortosa, Marta Rodríguez Font i Tura Soler Pagès, pel reportatge «La justícia, a examen», publicat a Revista de Girona, un treball molt extens i molt actual, que aborda el tema central des de diversos punts de vista i en fa una anàlisi exhaustiva a través de la col·laboració de periodistes de diferents mitjans.
 • Anna Alfaro Lucas, pel reportatge «La mestra que estima els nens des de 1915», publicat a La Mira, un treball que recupera una gran figura que estava en l’anonimat, que posa en valor el treball de les mestres de la República i que destaca per l’excel·lent escriptura.
 • Irene Casellas Parra, pel reportatge «Renovables? Sí, però…», publicat a La República, un tema molt actual i que genera molt debat, abordat a partir de moltes veus. A més, és un treball ampli, exhaustiu i rigorós realitzat per una sola periodista.

En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio (Premi Miquel Diumé), el jurat ha elegit com a finalistes:

 • Jordi Ros Rué i Martí Masó Juanmiquel, per Sense fronteres, de Ràdio Banyoles, per la seva bona feina de producció i pel seu bon plantejament, que combina diferents punts de vista i permet una bona divulgació. Una manera tranquil·la de difondre viatges i cultures.
 • Víctor Rojas Orcalla, per Es pastor sempre veu la mar plana. Gossos i ovelles, de Ràdio Cap de Creus, que planteja una temàtica interessant que permet recuperar el patrimoni local i musical.
 • Francesc Cruanyes i Zafra, per Tot a Europa, de RNE a Catalunya / Ràdio 4 Girona, perquè planteja de manera distesa què passa a Europa i fa un programa que apropa la realitat europea a l’audiència.

En la categoria de millor fotografia de premsa, el jurat ha elegit com a finalistes:

 • David Borrat Martos, per Incendi forestal al massís del Montgrí, una foto publicada per l’agència EFE, per la plasticitat de la imatge, perquè informa del desastre natural i fa evident la dimensió de l’ésser humà davant la magnitud de la natura.
 • Carles Palacio i Berta, per Ganes de futbol, publicada a la revista Descobrir, una imatge molt periodística, que juga amb la composició, la llum i la foscor, i capta molt bé l’atmosfera i el desig del públic. Una foto que s’explica sense necessitat de text.
 • Quim Puig i Borràs, per Vacunació massiva, publicada a El Punt Avui, perquè planteja una composició suggeridora que ens permet parlar de vacunació massiva al mateix temps que ens fa més propers els protagonistes que hi apareixen i destaca la relació entre aquests i els sanitaris que els atenen.

En la categoria de millor informació digital, el jurat ha elegit com a finalistes:

 • Anna Salvadó Figueras, per la sèrie de reportatges «Mil i una nits de festa al Baix Empordà», una feina de documentació aprofundida que fa una molt bona combinació de formats per recuperar la memòria popular i apropar-se a les noves generacions.
 • Esteve Codony Gardella, per RàdioBanyoles.cat, un web que ofereix uns continguts molt ben endreçats i que, a més de l’emissió en directe, enllaça amb Twitter i n’amplifica la difusió.
 • Anna Salvadó, Albert Aparicio, Àlex Cordón, Dani Cortés, Eugènia Güell, Gerard Escaich, Josep Lluís Vidal, Mar Coll, Marc Clapés, Marc Vilà, Maria Alsina, Marina Saura, Martí Saguer, Nerea Cabello, Paula Brines, Roger Rams i Sergi Villena, per L’Informatiu viral de Ràdio Capital, una molt bona iniciativa, presentada mitjançant un format innovador i amb un ampli camí per recórrer.

En les categories de millor treball en televisió i de millor iniciativa de comunicació institucional, el jurat ha elegit directament un guanyador, que s’anunciarà el mateix dia de la gala.

Pel que fa a la VIII Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, els finalistes són:

 • «Els inicis del futbol femení a les comarques gironines. Una lluita per la reivindicació de la igualtat de drets en la pràctica esportiva (1970-72) », de Martí Ayats Agustí.
 • «Narcís-Jordi Aragó: l’estil gironí de fer periodisme», de Josep Víctor Gay Frias.
 • «Pioners en joc. Art i Sport, un assaig de premsa esportiva a la ciutat de Girona el 1915», de Carles Ribera Rustullet.

Per assistir presencialment a la gala, cal confirmar assistència a través del web http://www.ddgi.cat/web/nivell/6764/inscripcio-acte-de-lliurament-dels-premis-carles-rahola-de-comunicacio-local.

La gala també es podrà seguir en directe per Televisió de Girona, TV Costa Brava, Olot Televisió, Banyoles Televisió, Televisió del Ripollès, Pirineus TV (Cadena Pirenaica), Televisió de Roses i Canal 10 Empordà, i en streaming a través del web www.ddgi.cat/endirecte.