Skip to main content

Carles Rahola, mentre estava empresonat en espera del seu afusellament, va aconseguir escriure un seguit d’anotacions. Josep Benet, en el seu llibre Carles Rahola, afusellat (editorial Empúries, 1999) explica molt bé aquest darrer episodi de la vida de Rahola:

«Als presos polítics, a Girona, com arreu de Catalunya, en aquells primers temps de la immediata postguerra, no els era permesa la visita dels seus familiars, ni tan sols dels més directes».

«Rahola, escriptor per sobre de tot, no podia deixar d’escriure en aquella presó ni en aquelles hores d’angoixa, malgrat que era prohibit, com ho era que els presos disposessin de llapis, ploma o paper. Tanmateix, amb un llapis que havia pogut aconseguir d’un altre pres, i aprofitant primerament les targetes de visita que havia conservat a les butxaques del seu vestit i, després, tota mena de trossos de paper que podia obtenir, va anar escrivint curtes anotacions. Eren molt semblants a les que, durant la guerra, havia anat redactant, com hem explicat en un capítol anterior. Per comprendre la personalitat de Carles Rahola, és important de conèixer aquestes seves anotacions, escrites en aquells dies d’angoixosa incertesa».

Transcrivim algunes d’aquestes anotacions:

«Ja no tornaré a veure més aquells paratges de Girona que he estimat tant, Gironella, Les Creus, Montjuïc, Palau, Sarrià!… Però ells conservaran sempre el record de l’home que els va estimar i els va lloar.»

«Podia anar-me’n. Com que no he fet cap mal i he cregut en la justícia, he restat ací, per a servir la nació. Us he sacrificat, muller i fills! Perdoneu-m’ho! Perdoneu-m’ho! Tantes coses que havia de fer i escriure encara! Tant que havia d’estimar, encara. Morir… Recança infinita i dolorosa!…»

«He dedicat el millor de la meva vida a Girona; he cantat les seves glòries; he treballat constantment per la seva cultura i el seu avenç en tots els ordres. I és ella la que em sacrifica, o permet, almenys, el meu sacrifici?»

«A través de les reixes de la meva cel·la entren els raigs del sol de primavera. Uns ocells juguen i canten. La meva ànima també canta en la llum i aviat, potser, serà una guspira que pujarà vers l’Infinit.»

«La meva consciència està completament tranquil·la; cap culpa ni cap pesombre no m’aclapara (…). Procuraré morir serenament. Déu meu, que no em falti el coratge, en el trànsit darrer! Suprem!»

Aquestes anotacions, escrites clandestinament en aquella presó de Girona, Rahola les amagava en els paquets de la seva roba usada que s’entregava a la seva família per ser rentada durant els catorze dies que ell visqué pendent de la confirmació o commutació de la seva pena de mort. Sortosament la seva família va poder salvar-les i conservar-les. I així arribà el dia 14 de març. Encara no feia un mes que Rahola havia estat detingut.

Feia sis dies que havien estat afusellats els condemnats a mort en la mateixa sentència que Rahola. La confirmació de la seva condemna, en canvi, encara no havia arribat, i això feia pensar als seus familiars i amics, i també a ell mateix, que potser li havia estat commutada, ja que, mentrestant, molts amics, fins i tot la seva filla Maria i una neboda, havien anat a Barcelona a entrevistar-se amb persones que podrien ajudar-lo. Però Franco, el dia 6 de març, ja havia escrit el seu famós “enterado” sobre la sentència de mort sobre Rahola. Amb aquests “enterado”, Franco confirmava les sentències, i l’execució es posava en marxa. En el cas de Rahola, però, la notificació de l’“enterado” del general Franco havia estat retinguda per l’auditor de guerra de Catalunya uns set dies, en un intent desesperat per aconseguir la commutació de la pena de mort.

Però el 14 de març va arribar a Girona l’aprovació de la pena de mort contra Rahola i tot seguit es va posar en marxa el procés que havia d’acabar amb el seu afusellament a la matinada següent.

La seva dona, Rosa Auguet, en saber-ho, va voler visitar-lo, però no li ho van permetre.

Cap a les onze de la nit, un funcionari va obrir la porta de la cel·la dels condemnats a mort on es trobava Rahola. Enmig d’un gran silenci, un altre funcionari va cridar el nom de “Carlos” Rahola Llorens. Tothom va comprendre que el cridaven per anar-lo a afusellar. Un company de cel·la, a qui més tard se li va commutar la pena de mort, va explicar que Rahola es va acomiadar de tothom amb un “Adéu-siau, nois”.

El van conduir a una habitació de la presó, on havia de ser posat en capella. Allà li van llegir la sentència i l’aprovació del cap d’Estat:

«Diligencia: En Gerona a catorce de marzo de mil novecientos treinta y nueve, y siendo las veintitrés horas, por mí, Secretario, con asistencia de S. S.a, se procedió a dar lectura de los particulares de la sentencia y acuerdos recaídos en la misma relativos al reo CARLOS RAHOLA LLORENS, que desde este momento entra en capilla. Y enterado y conforme [sic], no firma por su estado de ánimo, haciéndolo a su ruego el señor Director de la Prisión Provincial, después de S. S.a y conmigo Secretario que certifico.»

Aquí es pot veure com arribaven a ser cíniques algunes fórmules jurídiques militars. Rahola podia signar que estava “enterado” de la sentència, però mai no podia signar que hi estava “conforme”. L’“estado de ánimo” que li impedia signar la sentència no li impediria en canvi escriure a la seva família en les últimes hores de la seva vida, tal com veurem tot seguit.

Sense poder acomiadar-se de la seva muller, a qui havia demanat poder veure, Carles Rahola va esperar el moment de l’afusellament acompanyat d’un notari amic seu, a qui van deixar entrar perquè Rahola va declarar que volia fer testament, i del capellà de la presó de Girona. En una petita llibreta de 88 x 140 mm que li va facilitar el mossèn i una ploma estilogràfica, també del mossèn, Rahola va poder deixar uns impressionants papers de comiat adreçats a la seva família.

«Girona, 15 març 1939»

«Estimadíssima Rosa, fills meus idolatrats, Ferran, Maria i Carolina: m’acomiado de vosaltres per a l’Eternitat. Tots vosaltres sabeu com la meva vida és pura i lluminosa; tots sabeu com he viscut en l’honestedat; com he treballat amb fe; amb quina intensitat us he estimat.»

«Me’n vaig vers el Més Enllà, tranquil i serè, en virtut d’una sentència absolutament injusta: me’n vaig vers la Llum Eterna. Però sento la recança infinita de deixar-vos…»

«No us desoleu pas, estimeu-vos com sempre ens hem estimat tots.»

«Que algú reculli, ara o més tard, el millor de la meva obra: tots vosaltres sabeu amb quin fervor l’he feta, dia per dia, hora per hora, minut per minut.»

«No crec deixar cap enemic en aquesta terra, la dolça Catalunya que he estimat tant, en aquesta Girona dels meus amors, ni tampoc fora d’ella.»

«Molts de petons a tots vosaltres i a l’adorable Francesc de Paula [es refereix al seu únic nét, fill de la seva filla Maria], que desitjo pugui viure en una societat millor, més humana i més justa, on no hi hagi odis ni rancúnies.»

«Adéu-siau! El meu cor és ple de llum… Espero que ens retrobarem en el Més Enllà. Viviu per al nét.»

«Adéu-siau!»

«Carles.»

Es pensava que ja no podria escriure més i per això va signar i va donar per acabat el seu comiat. Però, en veure que encara no l’anaven a buscar, va continuar escrivint. Transcrivim alguns dels textos més colpidors:

«Sempre, com vosaltres sabeu, he estimat la Creu —símbol de germanor—, i desitjo que ella presideixi la meva sepultura, al costat, quan Déu així ho disposi, dels éssers estimats, si és possible. Una creu senzilla, que fos de pedra gironina, d’aqueixa pedra que jo he cantat tantes vegades.»

«Pedres gironines que porteu l’empremta augusta dels segles; paisatges gironins que haveu estat escenaris dels meus amors d’espòs i de pare: quelcom de la meva ànima resta en vosaltres…»

«Recordo uns versos, que em sembla que són del meu gran amic Maragall, amb el qual penso reprendre, al Cel, les nostres converses de la terra:

“Per la gràcia del somrís has entrat al Paradís”.»

«Ferran, Maria, Carolina: mireu de completar els vostres estudis: completeu la vostra formació intel·lectual. Penseu que amb una bona cultura interior, purament no verbal, i amb la forta moral que la vostra mare i jo us hem ensenyat, sereu ben rebuts pertot i reeixireu en les empreses més difícils.»

«Carolina, Carolina, que n’ets de bona, i que bons sou tots, i quin millor destí us mereixeu! Puc dir que jo sempre he pensat en el vostre benestar i en la vostra felicitat. Que el meu record us enforteixi i no us faci defallir mai.»

Ja no el van deixar escriure més. A les cinc de la matinada, dues hores més aviat que les execucions anteriors, era conduït fins al cementiri. Fosc encara, el cos de Carles Rahola es va desplomar davant els fars dels cotxes que il·luminaven l’indret, víctima dels fusells. En el certificat oficial de la mort, es va fer constar:

«Falleció en esta ciudad, a las cinco horas del día 15 de marzo de 1939, a consecuencia de colapso cardíaco.»

Les autoritats franquistes imposaven que els executats fossin enterrats a terra, a la fossa comuna, sense presència familiar. Però sembla que algú va escampar una mica de terra d’un altre color al lloc on era enterrat Rahola, i així la família va poder portar-hi flors. Dos anys després de l’afusellament, els familiars van traslladar les seves despulles de la fossa comuna del cementiri gironí a una tomba pròpia. La presideix una creu feta amb pedra de Girona, tal com ell havia demanat en el seu darrer escrit.

La premsa i la ràdio franquistes van silenciar del tot l’execució de Carles Rahola, com ho seria la de tants altres milers de condemnats a mort, en aquella repressió de la postguerra. A Girona, entre el 8 de març de 1939 i el 19 de gener de 1945 es van afusellar 511 persones ran de les tàpies del cementiri de Girona.

Durant molts anys va ser del tot impossible reivindicar públicament el nom de Carles Rahola i la seva obra. Un cop mort Franco, el 1975, desaparegut el seu règim i celebrades les primeres eleccions democràtiques, el 23 d’abril de 1978, Diada de Sant Jordi i Festa del Llibre, es va inaugurar un monument a la memòria de Carles Rahola a la rambla de la Llibertat, al bell mig de la seva estimada ciutat de Girona.

Font: Caseta de la Devesa, Ajuntament de Girona.