Skip to main content

Els periodistes Carles Ribera i Laura Teixidor han presentat avui, a la sala Miquel Diumé del Col·legi de Periodistes, els treballs basats en els projectes de recerca amb els quals van guanyar l’any passat la I Beca dels Premis Carles Rahola.
Carles Ribera es va imposar en la modalitat professional de la beca amb el projecte de recerca «Humor retrobat. El Pont de Pedra. Un periòdic satíric a la Girona republicana (1935-1936)». El jurat va valorar-ne la voluntat de recuperar una capçalera destacada de la premsa gironina, desconeguda i perduda.

Avui, en la presentació, ha destacat que El Pont de Pedra es pot considerar un mitjà «pioner en multimèdia», atès que en aquell moment la ràdio era la innovació del moment i a Ràdio Girona es feia un programa homònim basat en el quinzenari satíric. Això, a més, va fer que El Pont de Pedra publiqués el guió sencer del primer espai que se’n va emetre, fet que ha permès al periodista afirmar que es tracta «del primer guió de ràdio conservat a Girona». Ribera també ha remarcat que El Pont de Pedra —que va tenir una trajectòria molt curta—és el darrer exemple de premsa satírica gironina, i ha ressaltat que no se sap qui hi havia al darrere, ja que ningú signava amb el seu nom real. En aquest sentit, Ribera ha confessat que aquesta és «una qüestió mal resolta» i que pensa seguir treballant-hi.

Laura Teixidor va aconseguir el premi en la modalitat universitària pel projecte «El retorn del català a les escoles després del franquisme tractat a la premsa local gironina (1975-1983)», del qual es va destacar la contemporaneïtat i interdisciplinarietat, així com el seu valor social i històric.
Teixidor ha comentat que a l’hora d’elegir el tema del seu treball va influir la tradició familiar: «L’ensenyament i la llengua m’han tocat sempre de prop», ja que els seus predecessors van viure de primera mà el retorn del català a les aules. També ha explicat que el periodisme i el català li han interessat sempre.
Teixidor ha tingut les publicacions locals com a primera font per a la seva recerca, amb especial importància de Los Sitios, El Punt Diari, Presència i Revista de Girona, i conclou que els articles revisats, en general, fan una crida a la societat per recuperar el català. De tota manera, ha volgut deixar clar que «els annexos» són «essencials» per acabar de contextualitzar el treball. En aquest apartat, ha posat especial èmfasi en les entrevistes que ha fet als periodistes Pere Madrenys (Presència), Isabel Juanola (El Punt Diari) i Víctor Gay (Los Sitios); al pedagog Salomó Marquès, i a l’escriptora Isabel-Clara Simó, fundadora de la revista figuerenca Canigó.
A la presentació, també hi ha assistit el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, que ha agraït a Laura Teixidor i a Carles Ribera «la feina que heu fet, perquè dóna sentit a la Beca», alhora que «recupera la història i la fa actual». Ribas ha afegit que les dues recerques han tret a la llum fets que preocupen la societat i, sobretot, les administracions, i ha considerat que cal potenciar la Beca perquè «s’ha de fer una anàlisi de la història del periodisme a les comarques gironines».
Per la seva banda, el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, ha afirmat que la Beca és una manera d’aconseguir que «el teixit social de Girona es mogui».
La Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, vol fomentar la recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines. Els projectes guanyadors de la segona edició d’aquesta Beca es faran públics el 23 de febrer, dins l’acte de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.
La Beca, finançada íntegrament per l’Ajuntament, està dotada amb 3.000 euros i té dues modalitats: professional i universitària. La primera, dotada amb 1.800 euros, s’atorga a un projecte elaborat per periodistes col·legiats, mentre que la segona, dotada amb 1.200 euros, es concedeix a un estudiant universitari en el marc del projecte de final de grau o màster que estigui cursant. En els dos casos, el projecte de la recerca ha de basar-se de manera principal en els recursos que conté l’Arxiu Municipal de Girona.