Setmana dels Rahola 2017 

Ja fa vuit anys que els Premis Carles Rahola de Comunicació Local, creats i organitzats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya premien i fomenten el talent periodístic de casa nostra. Una mica més tard va nèixer la Setmana dels Rahola, amb l’objectiu de fer més visibles els guardons i apropar-los a la societat.

La cinquena edició de la Setmana dels Rahola se centra en la política, perquè així ho demana l’actualitat. I ho fa a través de mirades ben diverses que permeten oferir un programa variat, de qualitat i molt atractiu, obert a tothom, que vol ser un tribut a les grans vituts del periodisme clàssic: denúncia, honestedat, valentia i integritat.

 

Programa especial Premis Carles Rahola (TVGI)

 

Conferència d’Albert Om

«Qui té el poder»
Dimarts, 13 de febrer, a les 12 h
Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG

El periodista Albert Om ha obert avui oficialment la V Setmana dels Rahola amb la conferència «Qui té el poder», que ha ofert a la Sala de Graus de la Universitat de Girona, plena a vessar. Aquesta activitat s’ha emmarcat en els actes de la Setmana dels Rahola, que precedeix la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació local, la qual tindrà lloc el dijous 23 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona.

Albert Om ha començat la conferència aclarint que «quan acabi, segurament, seguirem sense saber qui té el poder», i al llarg d’una hora ha anat desgranant els trets diferencials d’aquest poder. Segons ell, hi ha vuit característiques que poden ajudar a identificar-lo: discreció («qui té el poder, no vol que se sàpiga»), endogàmia (ha alertat de les relacions «excessivament promíscues» entre polítics i periodistes), no voler reconèixer «públicament» que es té, més afany per conservar-lo que per exercir-lo, por de perdre’l, el poder econòmic («la crisi l’ha fet més visible, fins aleshores havia passat més desapercebut»), els poders socials emergents acompanyats per les noves formes de comunicar-se («la gent s’ha adonat que té més poder del que es pensa, i això fa que es moguin coses») i, finalment, no saber qui té realment el poder («i si a la pregunta de qui té el poder, la resposta fos que ni el mateix poder ho sap?»).
Om ha recordat que els periodistes «tenim la millor feina del món, que és la d’explicar històries, tot i que actualment tenim moltes dificultats per exercir-la», i ha apel·lat a la responsabilitat dels professionals de la comunicació per «obrir noves finestres i fer que entri aire nou».

Albert Om és llicenciat en ciències de la informació. Ha presentat i dirigit programes televisius com Malalts de Tele, El club i El convidat; i ha conduït programes de ràdio com L’hora del pati. Des del setembre de 2016 està al capdavant d’Islàndia, a RAC1. També ha escrit alguns llibres i és membre del consell assessor del diari Ara, on escriu una columna setmanal.

El proper acte de la V Setmana dels Rahola tindrà lloc aquest divendres, 17 de febrer, a les 6 de la tarda, amb dos dels grans corresponsals del periodisme català actual: Rosa Maria Calaf i Bru Rovira. Els dos repassaran anècdotes i parlaran del periodisme i del món en una conversa titulada «Carretera i micro», que serà conduïda pel periodista del Diari de Girona Albert Martín de Vidales.

La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.


 

Diàleg entre Rosa Maria Calaf i Bru Rovira

«Carretera i micro»

Divendres, 17 de febrer, a les 18 h

Auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola

Rosa Maria Calaf i Bru Rovira han explicat aquesta tarda, a la biblioteca pública Carles Rahola de Girona, les seves experiències com a corresponsals i la seva visió dels mitjans de comunicació. El col·loqui, que ha portat per títol «Carretera i micro» i que ha estat conduït pel periodista Albert Martín, forma part del conjunt d’activitats de què es compon la V Setmana dels Rahola.

Rosa Maria Calaf va ser corresponsal de TVE durant vint-i-sis anys i es va convertir en una de les periodistes amb més credibilitat del país. Ha estat guardonada amb el Premi Ondas a la millor tasca professional; el Premi Ofici de Periodista, concedit pel Col·legi de Periodistes de Catalunya; el Premi José Couso de Llibertat de Premsa, o el Premi Nacional de Periodisme, que concedeix la Generalitat de Catalunya, per la seva «dilatada i exemplar trajectòria com a reportera internacional a TVE».

Bru Rovira és periodista especialitzat en temes socials i internacionals. El 1984 va entrar a treballar a La Vanguardia, on va estar-hi vint-i-cinc anys com a reporter. Com a enviat especial internacional va estar a Romania i va escriure sobre la transició als països de l’Est i sobre la guerra de l’ex-Iugoslàvia. L’any 2004 va rebre el Premi Ortega y Gasset de periodisme pels seus reportatges sobre la guerra de la República Democràtica del Congo. Actualment, col·labora amb el diari Ara.

Albert Martín de Vidales és periodista del Diari de Girona i col·labora amb diversos mitjans a Hondures.


 

Taula rodona

«Riure per no plorar? El paper de la informació com a eina informativa»

Dilluns 20 de febrer, a les 12 h

Sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG

a taula rodona “Riure per no plorar? El paper de la informació com a eina informativa” ha reprès avui la Setmana dels Rahola. Carles Bellsolà, Manel Fontdevila i Manel Lucas, tres experts en els tres temes interrelacionats en aquesta activitat (humor, política i informació) han mostrat algunes de les interioritats de la seva feina davant un públic expectant.
Al llarg d’una hora, en un diàleg distès conduït per la periodista i reportera de TV3 Sion Biurrun, han parlat de temes com ara el sentit de l’humor dels polítics catalans, l’encaix en l’actualitat del fantasma de Franco que encarna Manel Lucas a Polònia, les sortides de to del president dels Estats Units Donald Trump (“el repte és ridiculitzar el que ja és ridícul”, ha dit Lucas), de si hi ha figures o temes intocables fins i tot a través de l’humor (els tres han coincidit a assenyalar que les bromes sobre el Barça són les que desencadenen reaccions més negatives), i de la censura i les autolimitacions.
Carles Bellsolà és periodista i la cara visible d’Autobús de Campanya, un compte anònim de Twitter que analitza amb humor l’actualitat política.

Manel Fontdevila és autor de còmics i “pare” de La Parejita. Va ser un dels fundadors, l’any 2014, de la revista d’humor Orgullo y Satisfacción, nascuda arran de la marxa d’El Jueves d’un grup de dibuixants que van denunciar censura per part del grup propietari del setmanari.

Manel Lucas és guionista i actor del programa Polònia, de TV3, on interpreta a Lluís Llach o el fantasma de Franco, entre d’altres. També és guionista de Crackòvia i col·labora amb diversos mitjans de comunicació.

La V Setmana dels Rahola ha iniciat ja la recta final, i encara uns dies farcits d’activitats: demà, dimarts, a la biblioteca Carles Rahola de Girona, es projectarà My Friend, el documental dirigit per Carles Prats i Paulí Subirà que se centra en la crisi dels refugiats i la tasca dels voluntaris que intenten ajudar-los a la seva arribada a Europa davant la inacció dels governs. Després hi haurà una tertúlia entre els assistents i Carles Prats, dinamitzada per la responsable de comunicació de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Sònia Cervià.

Dimecres, el protagonisme serà per a Patrycia Centeno, assessora d’estètica política, que comentarà amb el periodista Jordi Grau, director d’El Punt Avui – Comarques Gironines, què amaguen sota la seva imatge alguns dels polítics gironins més rellevants. Aquest col·loqui, titulat “Americana negra o d’aneguets? Despullem els polítics gironins”, també tindrà lloc a la biblioteca Carles Rahola.
La cirereta del pastís arribarà dijous, 23 de febrer, a les 8 del vespre: l’acte de lliurament dels VIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local que, com cada any, tindrà lloc a l’Auditori de Girona. A banda de fer-se públics els treballs guanyadors de les set categories dels guardons (premsa, ràdio, televisió, fotografia, informació digital, comunicació institucional i projecte), també es donaran a conèixer els noms dels guanyadors de les dues modalitats (professional i universitària) de la Beca dels Premis Carles Rahola, dotada amb 3.000 € i promoguda per l’Ajuntament de la ciutat.

La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.

 

Projecció i diàleg

«My friend»

Dimarts, 21 de febrer, a les 18 h

Auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola

Aquesta tarda ha tingut lloc, a l’auditori gran de la Biblioteca Pública Carles Rahola, la projecció del documental My friend, de Carles Prats i Paulí Subirà, que mostra el drama dels refugiats que arriben a Europa i la tasca dels voluntaris que intenten ajudar-los. Després de la projecció, els periodistes Carles Prats i Sònia Cervià han parlat sobre com es va fer el reportatge.

Carles Prats és periodista i conductor del Telenotícies migdia de TV3. Ha estat corresponsal a Brussel·les i a París i enviat especial a diversos països europeus. També és membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

@krlsprts

Sònia Cervià és periodista i responsable de comunicació de la Coordinadora d’ONG Solidàries.

@coordongs

 Avui, la biblioteca acollirà la darrera conversa de la Setmana dels Rahola 2017 a càrrec de  Patrycia Centeno, periodista i assessora de comunicació no verbal per a formacions polítiques i corporatives, i Jordi Grau, periodista i director d’El Punt Avui – Comarques Gironines i director adjunt d’El Punt Avui.

L’acte de clausura de la Setmana serà dijous, 23 de febrer, a les 20 h, amb el lliurament dels VIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc a l’Auditori de Girona.

 

Conversa amb Patrycia Centeno

«Americana negra o d’aneguets? Despullem els polítics gironins»

Dimecres, 22 de febrer, a les 18 h

Auditori gran de la biblioteca Carles Rahola

La periodista i assessora d’estètica política Patrycia Centeno ha clos aquesta tarda la V Setmana dels Rahola amb la conversa «Americana negra o d’aneguets? Despullem els polítics gironins», que ha mantingut amb el també periodista Jordi Grau a la biblioteca pública Carles Rahola. Durant la tertúlia, Patrycia Centeno ha analitzat la imatge i el llenguatge corporal dels polítics gironins més coneguts.

Patrycia Centeno és llicenciada en periodisme. L’any 2007 va crear www.politicaymoda.com, un blog en què analitza l’actualitat des del punt de vista de la imatge. Ha publicat els llibres Política y moda, la imagen del poder i Espejo de Marx, ¿la izquierda no puede vestir bien? Treballa com a assessora de comunicació no verbal per a formacions polítiques i corporatives i analitza l’actualitat a nombrosos mitjans de comunicació.
@PoliticayModa

Jordi Grau és periodista i director d’El Punt Avui – Comarques Gironines i director adjunt d’El Punt Avui.
@jordigraur
La Setmana dels Rahola ha precedit, com cada any, el lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local. Enguany, la Setmana ha constat de nombroses activitats, com ara la conferència d’Albert Om «Qui té el poder?»; el diàleg amb Rosa Maria Calaf, Bru Rovira i Albert Martín de Vidales «Carretera i micro»; la taula rodona protagonitzada per Carles Bellsolà, Manel Fontdevila, Manel Lucas i Sion Biurrun «Riure per no plorar? El paper de l’humor com a eina informativa»; la projecció del documental My friend i la tertúlia posterior amb Carles Prats i Sònia Cervià, i l’exposició «Set mirades a dotze mesos», amb fotografies presentades a la setena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

D’altra banda, demà, dijous 23 de febrer, a les 20 h, tindrà lloc el lliurament dels VIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local a l’Auditori de Girona. En el transcurs de l’acte es faran públics els noms dels guanyadors dels Premis i de la Beca dels Premis Carles Rahola.

 

EXPOSICIÓ

Del dilluns 6 al 25 de febrer la Biblioteca Carles Rahola va acollir l’exposició «Set mirades a dotze mesos». Aquesta exposició correspon a una selecció de treballs presentats en la darrera edició del premis i publicats entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2015. Entre les imatges, n’hi ha de dedicades al procés català, a festes i tradicions gironines, a l’incendi de les Pedreres del mes de juliol, al rodatge de la sèrie Joc de Trons a Girona o a fites del futbol gironí. La sèrie guanyadora, per exemple, reflecteix la decepció dels jugadors i dels seguidors del Girona FC, que va estar a punt de pujar a Primera Divisió. El seu autor, Aniol Resclosa, va saber captar en cinc imatges la tristesa i la impotència d’aquell final de partit.