Skip to main content
General

L’humor i la ironia de Sergi Pàmies omplen de rialles la Setmana dels Rahola

By 18/02/2016No Comments

Sergi Pàmies ha omplert aquest vespre de gent i de rialles l’auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola. Pàmies, que ha protagonitzat una conversa oberta amb el periodista i cap de redacció del Diari de Girona, Alfons Petit, ha respost, fent gala de l’humor i to irònic que el caracteritza, a les nombroses preguntes formulades pel públic i ha acabat encomanant el seu entusiasme a tota la sala.
Pàmies ha començat definint-se a sí mateix com a escriptor i ha qualificat l’ofici d’escriure com «divertit, lliure, independent i temerari». Tot seguit s’ha referit a la censura i la seva evolució i ha explicat que «en els darrers temps la censura que més ha crescut és l’econòmica. Els mitjans de comunicació estan en mans del anunciants. Els que escrivim sabem que hi ha ulls de poll que no pots trepitjar. Són les regles del joc».


També ha parlat de la ironia, un dels recursos que més fa servir «a la vida i a l’hora d’escriure». «La ironia permet dir moltes coses, però indirectament. Cosa que fa que el que guanyes per un costat ho perds per l’altre. Jo, per exemple, utilitzo l’elogi irònic» ha afirmat. I ha estat justament en to irònic que Pàmies ha explicat que la visita a Girona l’ha inspirat per escriure dos articles: un sobre la manca de senyalització per trobar la biblioteca Carles Rahola i un altre sobre un anunci a l’autopista que deia «controls a la frontera».

La conversa pública d’avui s’ha emmarcat en els actes que conformen la Setmana dels Rahola, que és el conjunt d’activitats que tenen lloc amb motiu de la celebració dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que es lliuraran el proper 25 de febrer a les 20 h a l’Auditori de Girona.

La programació de la Setmana dels Rahola continua demà (dijous, 18) al claustre de la Facultat de Lletres de la UdG, on al llarg del matí es gravarà un programa especial de Televisió de Girona que permetrà als estudiants veure de prop com funciona aquest mitjà. El programa comptarà amb entrevistes al president de la Diputació de Girona, Pere Vila; al president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura; a l’alcalde de Girona, Albert Ballesta, i també amb una tertúlia amb guanyadors d’anteriors edicions dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

El mateix dijous a la tarda, a la biblioteca, hi haurà la taula rodona «Muts i a la gàbia? Els efectes de la “llei mordassa” als mitjans de comunicació», en què es debatrà sobre la polèmica Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana. Hi participaran Quim Brugué, catedràtic de ciència política i de l’administració a la UAB, membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques, professor de la UdG i president de l’Associació Espanyola de Ciència Política; Carles Monguilod, advocat especialitzat en dret penal; Josep Carles Rius, periodista, exprofessor de la UAB i exdegà del Col•legi de Periodistes de Catalunya, i Marina López, que farà de moderadora i que és periodista a l’Agència Catalana de Notícies, on cobreix informació judicial.

D’altra banda, amb motiu dels Premis, la biblioteca acull aquest dies l’exposició «Catorze mirades a dotze mesos»; una selecció de les 135 imatges que es van presentar a l’anterior edició dels Premis. L’exposició està integrada per una trentena de fotografies que recorden alguns dels fets que van ser notícia al llarg de l’any 2014 i temes que potser van passar més desapercebuts, però que també van tenir transcendència gràfica. La mostra es pot visitar fins al 26 de febrer.
La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.