Skip to main content

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona serà la seu dels tres actes programats, que tindran lloc els dies 18, 20 i 24 de febrer i que també es podran seguir en streaming

La IX Setmana dels Rahola culminarà el dijous 25 a l’Auditori de Girona amb la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local

Torna la Setmana dels Rahola, el cicle d’activitats vinculades al periodisme i la comunicació que organitzen cada any la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. Aquesta serà, a causa de la COVID-19, una edició reduïda quant a activitats: només n’hi ha tres, però de molt alta qualitat. Carles Porta, Toni Clapés i David Jiménez, tres dels noms més importants de l’àmbit del periodisme i de la comunicació actual, en seran els protagonistes. Cadascun d’ells reflexionarà en públic sobre la professió i les seves interioritats, en tres converses que tindran lloc a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i en què s’adoptaran totes les mesures sanitàries recomanades.

Els actes de la IX Setmana dels Rahola seran oberts a tothom, amb inscripció prèvia obligatòria, que cal fer a través de la web següent: https://www.premiscarlesrahola.cat/setmana-dels-rahola-2021/inscripcions/. Els actes també es podran seguir en streaming a través de l’enllaç http://www.ddgi.cat/endirecte.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, han presentat avui la programació de la IX Setmana dels Rahola, a la seu de la Diputació. «La crisi sanitària de la COVID-19 ha trastocat totalment el món que coneixíem abans del març de 2020, i la comunicació no és aliena a aquesta nova realitat. La Setmana dels Rahola i els Premis Carles Rahola de Comunicació Local ens brinden una oportunitat única per parlar del periodisme i dels seus professionals. Possiblement siguin dos dels actes més importants de reivindicació de l’ofici periodístic que es fan avui a Catalunya», ha destacat Miquel Noguer.

De la seva banda, Joan Ventura ha destacat la gran qualitat del cartell d’aquest any, que aplega “tres dels periodistes més prestigiosos” del moment actual.

La IX Setmana dels Rahola inclou també, com ja és habitual, un acte organitzat pels Amics de la Unesco i Ràdio Vilablareix per commemorar el Dia Mundial de la Ràdio. S’emetrà en directe -en aquesta ocasió, sense públic- des de l’estudi de Ràdio Vilablareix (107.5 FM) un «Diàleg a l’entorn de la Ràdio. Evolució, innovació, connexió». Aquest especial tindrà lloc el dissabte 13 de febrer, a les 12 del migdia.

Els grans actes de la IX Setmana dels Rahola s’encetaran amb la conversa «Posant llum a la foscor». El dijous 18 de febrer, a les 6 de la tarda, el director i conductor de Crims, Carles Porta, parlarà amb la periodista Paula Brujats sobre les claus de l’èxit del programa i sobre com aquest espai ha impulsat la reobertura del cas de l’assassinat d’Helena Jubany, la jove assassinada a Sabadell l’any 2001.

Toni Clapés protagonitzarà la conversa «Periodisme i entreteniment en temps de Covid-19», el dissabte 20 de febrer, a les 12 del migdia. El director i presentador del programa radiofònic Versió RAC1 explicarà com ha afectat el coronavirus la manera de funcionar del seu equip i com es pot fer humor quan una pandèmia omple els hospitals de tot el món. En parlarà amb la periodista Isabel Pascual.

Finalment, el dimecres 24 de febrer, a les 6 de la tarda, tindrà lloc la conversa «Les trinxeres del periodisme: del front al despatx». El periodista i escriptor David Jiménez, autor del llibre El Director, explicarà a la periodista Neus Bonet la seva trajectòria professional i analitzarà la situació actual del periodisme. Aquesta conversa s’havia programat per a l’edició anterior de la Setmana dels Rahola, però es va haver d’anul·lar per l’inici de la pandèmia.

La Setmana culminarà amb la gala de lliurament dels XII Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el dijous 25 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona. L’actor i director teatral Martí Peraferrer i la periodista Aida Fuentes seran els encarregats de conduir la gala, en què es faran públics els noms dels guanyadors de les set categories i es lliuraran els guardons.

Exposició fotogràfica a la Casa de Cultura

També s’emmarca dins la IX Setmana dels Rahola l’exposició «Rahola foto 2020. Fotografies presentades a l’onzena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local», que es pot visitar a partir d’avui, dia 11, i fins al 25 de febrer a la Casa de Cultura de Girona. La mostra és un recull dels treballs que es van presentar a l’edició anterior dels Premis en la categoria de la millor fotografia de premsa. En total s’hi exhibeixen 29 imatges, la majoria de les quals sobre les protestes ciutadanes que es van produir en resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics del procés.

Programa especial a TV Girona

També, com ja s’ha fet els darrers anys, Televisió de Girona emetrà un programa especial sobre la Setmana dels Rahola, amb l’objectiu de difondre les diferents activitats que es duran a terme al llarg d’aquests dies. L’espai inclourà una tertúlia amb el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i amb el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura. També hi participaran diversos guanyadors de l’anterior edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, i es podrà veure el dissabte 20 de febrer (21.30 h), el diumenge 21 (23 h) i el dilluns 22 (9 h).

#Rahola21

A les xarxes socials, l’etiqueta per seguir l’activitat de la Setmana dels Rahola i dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local és #Rahola21. També es podrà seguir als webs de la Diputació de Girona (www.ddgi.cat) i del Col·legi de Periodistes (www.periodistes.cat/home/girona), així com al web oficial dels Premis (www.premiscarlesrahola.cat).

La Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzen la Setmana dels Rahola en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona.